DARI MATA SANG SEMUT...

Melihat ciptaan Allah lalu disimpan di kotak memori hanya untuk kita seorang. Bagaimana cara untuk berkongsi bersama apa yang kita lihat dan alami...

Dengan rendah hati, ingin dikongsikan kepada semua .. dari pandangan sang semut....

...


Monday, July 9, 2012

Award by Pixoto. (ke-3)


Assalammualaikum w.b.t.

Semut dapat ‘shield’ lagi… kali ini 2 serentak untuk hari bertarikh 8 Julai 2012. Dalam kategori Architecture & Design. 


Cerita tentang gambar.

Gambar ini diambil di Madain Saleh. Dinamakan Nabatien Tomb kerana ia merupakan kubur yang dibina oleh kaum Nabatien. Bongkah atau bukit batu di ukir sebegini dan didalamnya terdapat petak-petak yang ditebuk untuk memuatkan mayat-mayat. Semut masih terhidu bau mayat walaupun ia merupakan tinggalan berkurun lamanya. Satu perasaan seram menyapa diri kerana disini pernah berlakunya tanda kekuasaan Allah terhadap umatnya yang tidak beriman.

~Sesungguhnya pada kisah umat-umat terdahulu dan apa yang Allah turunkan kepada mereka berupa murka dan siksa Allah disebabkan berpalingnya mereka dari apa yang dibawa oleh para rasul, terdapat satu pelajaran dan nasihat.

Allah berfirman dalam kitab-Nya yang mulia
وَكَأَيِّن مِّن قَرْيَةٍ عَتَتْ عَنْ أَمْرِ رَبِّهَا وَرُسُلِهِ فَحَاسَبْنَاهَا حِسَابًا شَدِيدًا وَعَذَّبْنَاهَا عَذَابًا نُّكْرًا

” Dan berapa banyak (penduduk) negeri yang mendurhakai perintah Rabb mereka dan rasul-rasulNya, maka Kami hisab penduduk negeri itu dengan hisab yang keras, dan Kami adzab mereka dengan adzab yang mengerikan.” (Ath-Thalaq)~No comments:

Post a Comment