DARI MATA SANG SEMUT...

Melihat ciptaan Allah lalu disimpan di kotak memori hanya untuk kita seorang. Bagaimana cara untuk berkongsi bersama apa yang kita lihat dan alami...

Dengan rendah hati, ingin dikongsikan kepada semua .. dari pandangan sang semut....

...


Thursday, July 19, 2012

Oh Peh Lis!


Assalammualaikum w.b.t

Nak taip jugak la.. sesapa yang mem’blog’, punyai blog atau akan buat ‘blog’ atau pun web page… Peh-Lis laaa.. tolong jangan letak music sebelah tu. Menganggu la wehhhh.. Semut senang je.. asal ada outomatik music.. Semut larikkk..

1.      Sedang sedap-sedap blog walking. Vinggg vang voom.. terperanjat woooo.. walaupun lagu tu lagu slow.
2.      Kalau nak letak pun bagi la alternative untuk kita pilih on and off. Jangan la waat yang otomatik play.. aiiiii
3.      Agak tak sesyuai la nak membaca lepas tu diganggu lagu-lagu (iye laaa.. nak tunjuk yang hangpa minat kat penyanyi tu kot) ce bayangkan tengah baca berita cerita sedey.. background lagu lady gaga.. aiiii
4.      Lebih tak sesyuai kalau blog tu ada video/you tube untuk ditontoni.. Duh! Nak dengar yang mana? Double sound wooo kekadang boleh jam. Vinggggggg..!!
5.      Buka page satu lagu sama.. buka page dua lagu sama diulang balik.. bukak page 3 .. duhhh! Nanyi tak abis ulang balik part tu.. Wala weiiii..

Lain la kalau blog anda tu memang blog jual CD atau DVD. Errr tapi tengok Awakening tak dak pun otomatik main lagu.

Pedulik afe kan .. blog mengkome.. Tak de la.. tegur je.. Bulan Ramadhan esok lusa. Dari lagu biar la mengaji.. amacam?

Salam Ramadhan ..
Maaf kali ni tak de gambo!

Thursday, July 12, 2012

Henshin!


Assalammualaikum w.b.t


Percubaan pertama meng’edit’ menggunakan Lightroom… ;) Dan gambar asalnya......


Saya seorang pemegang DSLR, saya bukan seorang jurugambar.. :)

Monday, July 9, 2012

Award by Pixoto. (ke-3)


Assalammualaikum w.b.t.

Semut dapat ‘shield’ lagi… kali ini 2 serentak untuk hari bertarikh 8 Julai 2012. Dalam kategori Architecture & Design. 


Cerita tentang gambar.

Gambar ini diambil di Madain Saleh. Dinamakan Nabatien Tomb kerana ia merupakan kubur yang dibina oleh kaum Nabatien. Bongkah atau bukit batu di ukir sebegini dan didalamnya terdapat petak-petak yang ditebuk untuk memuatkan mayat-mayat. Semut masih terhidu bau mayat walaupun ia merupakan tinggalan berkurun lamanya. Satu perasaan seram menyapa diri kerana disini pernah berlakunya tanda kekuasaan Allah terhadap umatnya yang tidak beriman.

~Sesungguhnya pada kisah umat-umat terdahulu dan apa yang Allah turunkan kepada mereka berupa murka dan siksa Allah disebabkan berpalingnya mereka dari apa yang dibawa oleh para rasul, terdapat satu pelajaran dan nasihat.

Allah berfirman dalam kitab-Nya yang mulia
وَكَأَيِّن مِّن قَرْيَةٍ عَتَتْ عَنْ أَمْرِ رَبِّهَا وَرُسُلِهِ فَحَاسَبْنَاهَا حِسَابًا شَدِيدًا وَعَذَّبْنَاهَا عَذَابًا نُّكْرًا

” Dan berapa banyak (penduduk) negeri yang mendurhakai perintah Rabb mereka dan rasul-rasulNya, maka Kami hisab penduduk negeri itu dengan hisab yang keras, dan Kami adzab mereka dengan adzab yang mengerikan.” (Ath-Thalaq)~Sunday, July 8, 2012

Instead of blaming, give them solution..


Assalammualaikum w.b.t

Saiful Nang – “criticizing technique without looking at the result is inappropriate. Judging the non-professional in pro point of view is inappropriate too because the reason u shoot and they shoot are not the same.

Respect each other.


Selalu terbaca, komen mereka yang dikategorikan cengkononnya ‘profesional’. Berkenaan ketidakpuasan hati dengan ‘penembak’ yang tidak se’profesional’ mereka mengendalikan kamera.

Contoh :        “sengal menghalakan flash ke langit untuk ambil gambar potret ditengah bendang!”-nasib la semut tak de external flash/speedlite atau apa-apa yg sewaktu dgnnya..

                        “Baru belajar pegang kamera dah berangan letak nama ‘Semut’s Photography’ (contoh laaaa)”- page semut 'click-click' tak de langsung perkataan photography.. kuikuikui

                 `      “Subjek depan mata tapi pakai lens tele??”- apa nak buat tak de prime lens.. kehkehkeh


--- dan banyak lagi.

Komen yang bawah tu- bagi semut sendiri memang tak ada lens lain selain telemacro dan wide angle. Dua tu je yang ada..

Semut sedar, semut bukan sesiapa didalam ‘lapangan penembak’ ini tapi Semut simpati dan juga tertanya-tanya. Kenapa perlu dijadikan isu? Kenapa perlu dikutuk? Kenapa perlu dipersalahkan? Adakah kerana anda seorang yang pakar, banyak menghadiri kursus foto,  banyak ‘outing’ maka melayakkan anda untuk bertindak sedemikian. Kesian.

Bagaimana pula dengan mereka yang lagi pro dari anda? Mereka, pada pendapat peribadi Semut lagi berhemah menegur. Mereka memberikan jalan penyelesaian setelah menegur. Sebagai contoh Ad Alhadi, Saiful Nang dan Eddie Putra (sekadar beberapa contoh). Memberikan nota-nota percuma untuk mereka yang tidak mampu menghadirkan diri ke kursus foto atau outing bersama.

“Ah! Ini lah manusia! Semuanya mahu disuap ke mulut secara percuma. Tidak mahu berusaha datang kursus! Malas punya orang.”

Bukan semua, letakkan mereka yang berkata itu disituasi yang mana masa dan keadaan yang tidak mengizinkan untuk pergi berkursus dan ‘outing’. Maka sumber yang ada hanyalah bahan bacaan, pak cik Gugle dan mak cik U tube. Praktikal hanya apabila kebetulan keluar ke tempat itu.

Teguran membina sepatutnya diberikan berserta dengan jalan penyelesaian.(boleh juga digunapakai dalam kehidupan seharian kita.) Bukan kah itu lebih bagus? Bimbing lah. Bukan Kutuk. Kepada mereka yang tidak mahu menerima bimbingan biarlah, sekurang-kurangnya anda yang PROFESSIONAL ini sudah bertindak sebagai seorang yang PROFESSIONAL!

Sekadar pendapat dari seorang yang tiada apa-apa. ‘Saya pemegang DSLR dan saya bukan seorang jurugambar’.  

Peace No War!