DARI MATA SANG SEMUT...

Melihat ciptaan Allah lalu disimpan di kotak memori hanya untuk kita seorang. Bagaimana cara untuk berkongsi bersama apa yang kita lihat dan alami...

Dengan rendah hati, ingin dikongsikan kepada semua .. dari pandangan sang semut....

...


Sunday, February 27, 2011

Model "Abaya dari Jeddah" ;D

Ijan D'Ratuhati waring AG9
AG9
Special Thank to AbayaJeddah Models.
Aida waring AG6
AG6

Sunday, February 13, 2011

Cara menjaga abaya.

Fuh! Nak kena jaga ke? Aiyaaa.. kena la wahai sohibah.. Bukan senang nak dapat kan.. bila dah ada, jaga la supaya tahan lama dan sentiasa nampak baru. Jangan nanti dua tiga kali pakai dah nampak lusuh. Macam ni laa.. ku turunkan tips berdasarkan pengalaman ku. Kalau anda ada idea yang lebih baik, amatlah dialu-alukan untuk kita berkongsi ilmu di sini. Wink! Wink! Ilmu yang dimanfaatkannnnnn..

Pertamanya :Jangan sekali-kali masuk mesin basuh! U'uh! (geleng pala). Kecuali, diulangi kecuali mesin basuh anda ada cucian 'delicate fabric' dan anda ada kantung khas untuk pakaian cucian 'delicate'. Alahai.. bukan susah pun nak cuci tangan. Tetapi pendapat peribadiku, seeloknya cucilah dengan tangan.

Kedua : Jangan lipat abaya anda! Lepas basuh (sesudah kering maaa) terus gosok dan gantung, lepas pakai pun gantung kat penyangkut baju. (Hampir kesemua abaya ku tak perlu gosok dan hanya sehelai dua je yang perlu digosok.. itu pun sekali.. selepas basuh)

Ketiga : Jangan guna bleach!!! Kalau di KSA, memang disediakan satu syampoo khas untuk abaya (Persil atau Woolite) yang mengekalkan kehitaman abaya. Tapi kita kat Malaysia mana adaaaa. (kalu ada yang berminat, ku sedia menerima order). Jadi, dari dulu (sebelum ku berhijrah ke KSA lagi) ku hanya mengunakan pelembut kain untuk mencuci abaya. Masih nampak macam baru walaupun usia abaya ku sudah masuk tahun ke 8.

Itu saja yang ku ingat setakat ini. Selamat menjaga abaya ;D

Thursday, February 10, 2011

Abaya Gelombang ke 2. (SOLD!!!) Reorder can be made depend on availability.

AG1=RM165
AG2=RM165
AG3=RM165
AG4=RM165
AG5=RM165
AG6=165
AG7=RM165
AG8=RM230
AG9=RM165
AG10=RM195
AG11=RM195
AG12=RM195
AG13=RM185
AG14=RM165
AG15=RM165
AE1=RM85
AE2=RM85
AE3-RM85
AE4-RM120
AG16-RM165

For Sale!

First on sale.
Size 54 (panjang abaya dari bahu ke kaki 53cm)
RM 180 RM 165 termasuk kos pos laju (semenanjung)

Wednesday, February 9, 2011

Salah satu cara nak pakai scarf abayaKhas untuk kengkawan yang tanya. "Camner nak pakai scarf abaya tu?" Banyak cara kengkawan. Ini salah satunya. Bagi diriku sendiri, ku akan pakai tudung sarung (Munawarah limited edition) warna hitam yg agak labuh sebelah dalam. Kemudian, ku belitkan scarf abaya ini diluarnya. Very simple dan aurat tertutup.


ABAYA GELOMBANG KE 3!

BACK BY POPULAR DEMAND
Assalammualaikum!
Eceh eceh! Macammmm bagus.. tapi hakikatnya gitu le. Jika tak kerana kengkawan dan sedara mara, tak de wujudnyeeee blog ni. Izin Allah Jua! Jadi pertama-tamanya, terima kasih, jazakillah, syukran, merci errr.. apa lagi ye.. buat anda semua kerana mendorong dan menyokong.

Khas buat Noor Farahin Ahmat yang mencetuskan idea blog ini. Sahariza Sahar yang amat memahami. Syukran!

Nantikan kemunculan ABAYA GELOMBANG KE 3! Khas buat peminat-peminat abaya koleksiku. (yg tak minat pun terus jatuh cinta tau! tak caya tanye Ijan..)

Pictures will be upload later!!